The commission consists of enabling an apartment on a first floor of 70 m2 in a 10-storey building, with a single window to a narrow street and a generous front facade to an interior patio of 40 m2 for exclusive use of the house. Originally it was very compartmentalized and it was certainly dark, deep and almost claustrophobic. With the aim of attenuating this sensation, the project is based on the grateful distance between the façade to the street and the back wall of the patio -22 meters- and its possibilities as a source of light and expansion zone. The first thing that is done is to eliminate several precarious constructions that occupy the aforementioned patio, as well as to clean it up and paint the walls and the floor completely white. In addition, a single open space is proposed, accompanied at all times by a piece of furniture that gives service to the different rooms that follow each other from the patio to the street. In contrast to the warmth of the wood a clear pavement is chosen, to multiply the luminosity, and paved format, to evoke that of the traditional streets and alleviate the feeling of enclosure. He combs one way or the other to accuse the modulation suggested on the ceilings and establish clear transitions in a single open space.

El encargo consiste en habilitar un apartamento en un piso primero de 70 m2 de un edificio de 10 plantas, con una única ventana a una calle estrecha y generoso frente de fachada a un patio interior de 40 m2 para uso exclusivo de la vivienda. Originalmente estaba muy compartimentado y resultaba ciertamente oscuro, profundo y casi claustrofóbico. Con el objetivo de atenuar esa sensación, el proyecto se apoya en la agradecida distancia entre la fachada a la calle y la pared del fondo del patio -22 metros-  y en sus posibilidades como fuente de luz y zona de expansión. Lo primero que se hace es eliminar diversas construcciones bastante precarias que ocupan el referido patio, así como sanearlo y pintar integramente de blanco las paredes y el suelo. Además, se propone un único espacio diáfano, acompañado en todo momento por un mueble que da servicio a las distintas estancias que se suceden en continudad desde el patio hasta la calle. En contraste con la calidez de la madera se escoge un pavimento claro, para multiplicar la luminosidad, y de formato adoquinado, para evocar al de las calles tradicionales y aliviar la sensación de encerramiento. Se peina en un sentido o en otro para acusar la modulación sugerida en los techos y establecer transiciones claras en un único espacio abierto. 
Architects:
Iñigo Beguiristáin
Vaillo + Irigaray Architects

Photography:                                     
Iñaki Bergera